Ugrás a menühöz.Ugrás a keresődobozhoz.Ugrás a tartalomhoz.



Zalaszabar épített értékei


Zalaszabar megmaradt és új értékeinek, valamint a falukép védelmének szempontjából rendkívül fontos feladatunk annak segítése, hogy a védelembe vett értékek hosszú távon megőrizzék eredeti karakterüket, ezzel átörökítve a régi Zalaszabar hangulatát az utókor számára.
Magyarország műemlékjegyzékében a következőt találjuk:

ZALASZABAR
R. k. templom (Szűz Mária neve)
Kossuth Lajos u., hrsz.: 318, barokk, 1753
Dombtetőn, szabadon álló, keletelt, egyhajós, nyugati homlokzati tornyos, kívül egyenes, belül szegmentíves szentélyzáródású, nyeregtetős templom, a hajó északi oldalához csatlakozó félnyeregtetővel fedett sekrestyével. Csehsüveg boltozatos hajó, negyedgömb boltozatú szentély, a hajó bejárati oldalán karzat, amelyet kelet felé bővítettek. A két térrészből álló sekrestye csehsüveg- és fiókos dongaboltozattal fedett. Berendezése jellemzően 18. század vége – 19. század; román kori oszlopfőből kialakított szenteltvíztartó; festett feszület, 18. század; főoltárkép, 1823 (Franz Krammer). Orgona: 1820. A középkori eredetű, félköríves szentéllyel záródó templomot a 15. században sekrestyévé alakították, gótikus stílusú, nagyméretű templomot építették hozzá. A török időkben elpusztult, 1753-ban építették újjá. A karzatot 1949–1950-ben bővítették. 1958-ban állították helyre. BK

A fent idézett szócikket olvasva Varga Dezsőné, zalaszabari lakos azt kérte, hogy pontosítsuk az információt, ugyanis a falu idősebb lakosainak emlékezete szerint a karzathoz 1949-50-ben nem nyúltak, azt 1958-ban bővítették, s így néz ki ma is. Köszönjük az észrevételt.

A képeken látható római katolikus templomról a következőt találjuk Zala megye műemlékeiben:

Római katolikus templom

Műemlék jellegű
Kossuth u.
Titulus: Szűz Mária
E helyen előbb egy román stílusú kis kápolna állt, mellé épült a 15. században egy nagyobb méretű gótikus templom, úgy, hogy az eredeti kis templomot sekrestyévé alakították. A 16-17. században romossá vált, 1753-ban építették újjá. Padlásterében a csúcsíves ablakok nyomai még láthatók, mai külső formája már barokk.
Kisméretű, hegyessisakos homlokzati tornyos, szentélye egyenes záródású, baloldali sekrestyéjén az eredeti szentélyhajó tagozódás még látható. Hajóban 3 szakasz csehboltozat, szentélyében fél kupola található.
Szenteltvíztartója román oszlopfőből készült, figyelmet érdemel egy 18. századi művészi értékű fafeszület.

A hegyre vezető lakott utcában - a Kápolna utcában - a hegyi út első elágazásánál fekszik a barokk stílusában épült kápolna. A jobb oldali fényképen Zalaszabar település ravatalozója látható.





Az iskola épülete, valamint a tornaterem épülete látható a fényképeken.


Zalaszabarban állítottak Magyarországon először Puskás Ferenc emlékére szobrot. A jobb oldali képen Szent István szobrát látjuk.

A település honlapján Zalaszabar épített értékeiről számos fényképet találunk.

Honlapunkon csak a legfontosabb, több forrásban is azonosan közölt adatokat említjük. Tematikus linktárunkban további információkat, leírásokat találhatnak.

Insert failed. Could not insert session data.